POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Zimska služba 2018/2019.

Zimska služba 2018/2019.

Zimska služba 2018/2019.
7. studeni 2018. -

Foto: Ilustracija

U zimskim uvjetima sezone 2017./18.  (15.11.2017. do 15.4.2018.) zabilježeno je 247 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s poginulim osobama (2 posto) i 87 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (35 posto). Udio prometnih nesreća sa stradalim sudionicima iznosi 37 posto. U ovim nesrećama sudjelovale su 533 osobe, od kojih su četiri osobe smrtno stradale, a 22 su teže ozlijeđene. U ovim nesrećama je stradalo 24 posto sudionika.

Najčešće vrste prometnih nesreća bili su bočni sudar (51), slijetanje vozila sa ceste (69) i sudar vozila iz suprotnih smjerova (25). Smrtno stradavanje osoba zabilježeno je prilikom naleta na pješaka i sudara vozila iz suprotnih smjerova.

Najčešće okolnosti uslijed kojih je dolazilo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (51) i nepoštivanje prednosti prolaska (28). Osobe su smrtno stradale poradi vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, zakašnjelog uočavanja opasnosti, nepropisnog pretjecanja i oduzimanja prednosti prolaska.

Promatrajući vrste i okolnosti prometnih nesreća može se zaključiti da je poradi brzine neprilagođene uvjetima na kolniku i karakteristikama prometnica dolazilo do slijetanja vozila s kolnika, te da je poradi oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog uključivanja u promet, skretanja i pretjecanja dolazilo do bočnih sudara.

Alkohol je bio utvrđen kod 81 sudionika prometnih nesreća ili 15 posto sudionika, odnosno kod 75 ili 20 posto vozača.

Što se tiče atmosferskih prilika najviše nesreća zabilježeno je po vedrom (104) i oblačnom (96) vremenu. Po kiši (27), magli (3) i snijegu (14) zabilježene su 44 nesreća ili 18 posto prometnih nesreća. Za vrijeme magle zabilježene su tri prometne nesreće, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena.
Za vrijeme kišnih oborina zabilježeno je 27 prometnih nesreća, od čega 11 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, dok je 10 osoba lakše ozlijeđeno.

Za vrijeme snježnih oborina zabilježeno je 14 prometnih nesreća, od čega pet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene.

Na mokrom kolniku zabilježene su 82 prometne nesreće, od čega nesreća s poginulim osobom i 33 nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su teško ozlijeđene i 29 osoba je lakše ozlijeđeno.

Na kolniku s razgrnutim snijegom zabilježeno je 10 nesreća, četiri nesreće su zabilježene na kolniku s nerazgrnutim snijegom, dvije na zaleđenom a neposutom kolniku i dvije nesreće na zaleđenom ali posutom kolniku. Na kolniku prekrivenom snijegom i ledom zabilježeno je 18 prometnih nesreća, od čega sedam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je sedam osoba lakše ozlijeđeno.

 

Zimski uvjeti i zimska oprema vozila

Zimski uvjeti na cestama definirani su člankom 193. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa kao uvjeti  koji nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Za pravnu ili fizičku osobu - obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je kao sankcija novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna. Za isti prekršaj, ukoliko ga počini, odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1500 do 5000 kuna.

Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme ili upravlja teretnim automobilom s priključnim vozilom predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači motornih vozila su obvezni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za vozača koji svoje motorno vozilo nije očistio od snijega i leda predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Zimska oprema definirano je člankom 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti (NN 85/16). Pod zimskom opremom motornih vozila kategorija M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Zimski pneumatik je člankom 72. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti definiran je kao pneumatik čiji su profil, sastav i struktura gazećeg sloja konstruirani tako da po blatu, zimskim i snježnim uvjetima postižu bolje rezultate od ostalih cestovnih pneumatika. Zimski pneumatici označeni su oznakama M+S, M.S. ili M&S.

Ovom prilikom je važno istaknuti da zimski pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama koje je odobrio proizvođač, te da se na istoj osovini vozila moraju nalaziti pneumatici jednaki po dimenzijama, obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, konstrukciji (radijalne/dijagonalne i drugo) i marki/tipu.

Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zatekne, za vrijeme nastupa i trajanja zimskih uvjeta na cestama, vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač ne postupi sukladno naredbi policijskog službenika, vozilo će biti isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa policijski službenik će privremeno oduzeti registarske pločice, koje će se vratiti kada se rečeni nedostatak otkloni. Ukoliko se u prometu zatekne teretni automobil s priključnim vozilom, policijski službenik će narediti vozaču da prekine kretanje vozilom i isključiti ga na za to pogodno mjesto, dok se prometnice ne očiste odnosno dok ne prestanu zimski uvjeti na cestama.

Vozače podsjećamo da je na pojedinima autocestama, te državnim i županijskom cestama na području Republike Hrvatske, sukladno Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u R. Hrvatskoj (Narodne novine br. 145/2013), u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja obavezno korištenje zimske opreme.

 

Priprema motornog vozila za zimske uvjete

Zimski dio godine karakteriziraju niske dnevne temperature i učestaliji nepovoljni vremenski uvjeti u vidu oborina (kiša, ledena kiša, susnježica, snijeg) i magle, a što se negativno odražava na stupanj sigurnosti u cestovnom prometu jer otežava uvjete za normalno odvijanje prometa.

Prilikom pripreme vozila za zimu i zimske uvjete na cestama potrebno je:

• obaviti pregled vozila kako bi se utvrdilo da li postoje neke nepravilnosti na vozilu koje je potrebno otkloniti (npr. nepravilnosti u radu kočionog sustava ili upravljačkog sustava, svjetlosnog sklopa i dr.),
• na vozilo staviti zimske pneumatike ili ljetne pneumatike s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg staviti u vozilo,
• uvježbati postavljanje lanaca za snijeg na ravnom i suhom prije nego što ih se mora upotrijebiti prilikom sudjelovanja u prometu,
• provjeriti stanje akumulatora i po potrebi ga zamijeniti,
• provjeriti stanje rashladne tekućine (antifriza) i prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla,
• u vozilo stavite kablove za pomoć pri paljenju vozila (tzv. „kleme“),
• provjeriti stanje brisača stakala i ukoliko su oštećeni zamijeniti ih novima, kako bi mogli dobro čistiti stakla od snijega i kiše,
• u vozilo staviti strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje brava i stakala.


Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama

Za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama, uvjeti u kojima se odvija promet su otežani, pa je potrebna daleko veća koncentracija i pomnije praćenje ceste. Osim oborina koje se mogu vidjeti (kiša, snijeg), na prometnicama su moguća i iznenađenja u vidu poledica i leda.

Glavni recept za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima na cesti je povećan oprez. Prilikom vožnje na kolniku prekrivenom snijegom i ledom potrebno je:

• prije početka vožnje s vozila (krova, stakala, svjetala, pokazivača smjera) skinuti sav snijeg i led kako bi se spriječilo padanje snijega na vjetrobranska stakla, omogućila dobra vidljivost ceste, te osigurala dobra uočljivost vašeg vozila od strane ostalih sudionika u prometu,
• smanjiti brzinu kretanja,
• povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu,
• obavezno upaliti dnevna ili kratka svjetla na motornom vozilu,
• izbjegavati pretjecati vozila ispred vas,
• izbjegavati iznenadna/nagla zaustavljanja,
• pravovremeno uključiti pokazivače smjera prilikom skretanja,
• prilikom vožnje unazad obavezno uključiti sva četiri pokazivača smjera,
• u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postaviti sigurnosni trokut kojim će se ostali vozači upozoriti ne predstojeću opasnost na cesti, te obući reflektirajući prsluk,
• za vrijeme upravljanja vozilom ne koristiti mobitel i slične uređaje,
• koristiti sigurnosti pojas, a djecu prevoziti u dječjim autosjedalicama,
• obavezno poštivati prometne znakove a posebice one koji se odnose na ograničenje brzina kretanja, zabrane pakiranja i zaustavljanja, korištenje zimske opreme i koji reguliraju prednost prolaska kroz raskrižjima,
• u slučaju potrebe na ljetne gume postaviti lance za snijeg,
• ne upravljati vozilima nakon konzumacije alkohola ili drugih opojnih sredstava ili lijekova.

Vozače, ali i ostale sudionike u prometu, molimo da propuste vozila subjekata koji održavaju ceste u zimskim uvjetima – ralice. Ni u kom slučaju ne pretjecati ralice. Ukoliko vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i svog vozila kako sipina kojom se cesta posipa ne bi završila na vašem vozilu. Kako zimi ralice guraju snijeg sa cesta, nemojte parkirati vozilo na kolniku kako ne bi bilo oštećeno.

Ne preporuča se upravljanje biciklima na kolnicima koji su prekriveni ledom i snijegom poradi smanjenja stabilnosti vozila i mogućih padova i ozljeđivanja vozača bicikala. Ukoliko upravljate biciklom za vrijeme zimskih uvjeta na cestama uvijek koristite biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima. Ukoliko ih nema krećite se uz desni rub ceste.

Vozači bicikala trebaju voditi računa da upravljaju tehnički ispravnim biciklima, pri čemu poseban naglasak treba staviti na tehničku ispravnost svjetala na vozilu (bijelo sprijeda, crveno straga).

Vozači bicikala su obvezni noću i u vrijeme smanjene vidljivosti za vrijeme vožnje kolnikom koristiti reflektirajuće biciklističke prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuću materiju.

Vozači bicikala trebaju, također, voditi računa da na vrijeme ostale sudionike u prometu upozore o svojoj namjeri skretanja - obavezno prije skretanja pogledajte iza sebe kako bi se uvjerili da radnju mogu sigurno izvršiti i obavezno dati znak ispruženom rukom (lijeva ruka za skretanje ulijevo, a desna ruka za skretanje udesno).

Učestala je praksa kod biciklista da za vrijeme snježnih i kišnih padalina upravljaju biciklima držeći u ruci kišobrane. To nije preporučljivo, a nije niti dozvoljeno, jer smanjuje stabilnost upravljanja vozilom, a često i dolazi do naleta biciklista na pješake i na zaustavljena vozila.

Pješacima se ovim putem skreće pozornost na obavezno korištenje nogostupa odnosno biciklističko-pješačkih staza. Ukoliko nema nogostupa, pješaci se trebaju kretati lijevom stranom ceste jer na taj način uvijek vide vozilo koje im dolazi u susret i mogu se po potrebi skloniti s kolnika.

Noću i u uvjetima smanjene vidljivosti pješaci moraju biti označeni izvornom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Pješacima se preporuča nošenje odjeće jarkih boja koje su dobro uočljive na bijeloj podlozi kako bi ih što ranije uočilo prilikom snježnih padalina i magli.

Na roditelje apeliramo da djecu podsjete da cesta nije prostor za igru i da je opasno igrati se na cesti odnosno da se na cesti ne smije klizati, skijati, sanjkati i drugo.Vijesti za aktualni mjesec:


17.1.2019.Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda i preventivna akcija "Sigurno Vincekovo"
17.1.2019.Koprivnica: Edukacija djece predškolske dobi o sigurnom sudjelovanju u prometu
16.1.2019.Predavanje i kreativna radionica u Đurđevcu
16.1.2019.Najava pojačanog nadzora kretanja biciklista i pješaka
16.1.2019.Koprivnica: Edukacija djece u vrtiću "Tratinčica"
16.1.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje krađe
15.1.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje - Prisila prema službenoj osobi
15.1.2019.U prometnoj nesreći vozačica teško ozlijeđena
15.1.2019.Jedna osoba dragovoljno predala pušku i 118 komada streljiva
14.1.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje - pokušaj protupravne naplate
14.1.2019.Održane info točke u Majurcu i Carevdaru
14.1.2019.Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - utvrđena 192 prometna prekršaja
14.1.2019.Tjedna informacija za 7. do 13. siječnja 2019.g.
11.1.2019.Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda
11.1.2019.Održana info točka u Đurđevcu
10.1.2019.Akcija "Manje oružja, manje tragedija" - dragovoljna predaja oružja i streljiva u 2018.godini
10.1.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje krađa
10.1.2019.U Hlebinama i Koprivnici održane info točke o sigurnom sudjelovanju u prometu
9.1.2019.Rezultati akcije "Mir i dobro" od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019.g.
8.1.2019.Dovršeno kriminalističko istraživanje teške krađe u Križevcima


str.: 1 od 2. Ukupno: 32 zapisa.