POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - sedam vozača uhićeno

Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - sedam vozača uhićeno

Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - sedam vozača uhićeno
9. listopad 2018. -

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i blagdana, od 5. do 8. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 16 prometnih nesreća, od čega sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i devet s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. U nesrećama je 13 osoba ozlijeđeno, od čega su tri osobe teško ozlijeđene, dok je 10 osoba lakše ozlijeđeno. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno mimoilaženje, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno pretjecanje i neprilagođena brzina.

Mladi vozač nisu izazivali prometne nesreće, dok je šest vozača pod utjecajem alkohola izazvalo dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su dva vozača stradala pri čemu je jedan vozač teško ozlijeđen, dok je jedan vozač lakše ozlijeđen.

Sankcionirano je 309 prometnih prekršaja, od čega 47 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 108 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 54 nekorištenja sigurnosnog i 17 nepropisnih korištenja mobitela.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača, a sedam ih je uhićeno. Provedeno je pet žurnih prekršajnih postupaka, te su tri vozača kojima je određeno zadržavanje predana u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 6. listopada, u 18.30 sati u Borovljanima kod 53 - godišnjeg vozača koji je upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,80 promila izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je nakon završetka očevida bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U nadzoru prometa najveća koncentracija alkohola u organizmu utvrđena je u subotu, 6. listopada, u 21.10 sati u Ulici Petra Preradovića u Kozarevcu kada je 53 -godišnji vozač upravljao teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 2,57 promila, pri čemu nije koristio sigurnosni pojas. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Koprivnici u kojem je proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 20 dana s rokom kušnje od šest mjeseci, novčanom kaznom od 500 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije od šest mjeseci.

Najveća brzina utvrđena je u petak, 5. listopada, u 13.55 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 128 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača.  Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 6. listopada, u 1.38 sati na Trgu sv. Florijana u Križevcima kod 23 - godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,89 promila. Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ponovno podsjećamo vozače da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa i uzrokuje događanje prometnih nesreća, te apeliramo  na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak. Također, prilikom mimoilaženja vozači moraju ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilaze.

Na vozače apeliramo da se prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično, uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Opetovano apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme mokrih i klizavih kolnika, kišnih oborina, u vršnim satima, u zoni raskrižja i pješačkih prijelaza i drugo.

Vozače podsjećamo da ne smiju parkirati svoja vozila na mjestima na kojima otežavaju normalno odvijanje prometa, u zonama obilježenih pješačkih prijelaza, na nogostupima i biciklističkim stazama, te u zoni raskrižja.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pješake i vozače bicikala podsjećamo da su dužni za vrijeme smanjene vidljivosti uslijed kišnih oborina ili magle, te noću biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom.Vijesti za aktualni mjesec:


19.10.2018.Najava preventivno-represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
19.10.2018.Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda
19.10.2018.Križevci: Od osumnjičenika oduzeto 62,5 grama marihuane
19.10.2018.Koprivnica: Neovlaštena uporaba osobnog automobila
17.10.2018.Edukacija sudionika u prometu
17.10.2018.Prometno predavanje u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti
17.10.2018. „Poštujte naše znakove“: Predavanja u Koprivničkom Ivancu i Kunovcu
17.10.2018.Osumnjičen za provalu u automobil
16.10.2018.Održana info točka u Koprivnici
16.10.2018.Provaljeno u kuću i automobil
15.10.2018.Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda: Sankcionirana 34 alkoholizirana vozača
15.10.2018.Tjedna informacija za 8. do 14. listopada 2018.g.
15.10.2018.Koprivnica: Dovršeno kriminalističko istraživanje teških krađa i krađe
12.10.2018.Pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa
12.10.2018.Edukacija djece u OŠ Koprivnički Bregi i PŠ Glogovac
12.10.2018.Križevci: Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga, te mladih vozača
12.10.2018.Predao cijev puške i streljivo i izbjegao sankcije
11.10.2018.Zajednička vježba PU koprivničko - križevačke i mađarske policije
11.10.2018.Sigurnost cestovnog prometa u devet mjeseci - 4 ubojice u prometu
11.10.2018.Održana redovna konferencija za novinare


str.: 1 od 3. Ukupno: 44 zapisa.