POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci
10. srpanj 2018. -

Foto: Ilustracija 

Dolaskom ljetnih mjeseci, povećava se broj vozila na našim prometnicima, posebice radi dolaska stranih turista i odlaska građana na godišnje odmore, pa se samim time povećava i opasnost događanja prometnih nesreća.

Ljetne vrućine i sparine, dodatno doprinose nepovoljnom stanju jer vozači i sudionici u prometu postaju opušteniji, ponekad nervozniji i ne mogu se dovoljno koncentrirati na prometnu situaciju. Visoke temperature u kombinaciji s većom gustoćom prometa kod vozača mogu prouzročiti nervozu i navesti vozače da poduzimaju riskantne poteze kao što su upravljanje vozilom brzinom dvostruko većom od dopuštene, pretjecanje kolone vozila, obilaženje vozila zaustavljenog radi propuštanja pješaka, ulijetanje u „škare“, iznenadno kočenje i dr., a čime, osim sebe i osoba u svom vozilu, ugrožavaju i sve ostale sudionike u prometu.

Prije odlaska na godišnji odmor, savjetujemo da, provjerite ispravnost svojeg vozila, a posebice stanje kočionog sustava, signalizaciju, stanje guma i tlak u istima, posjedovanje odgovarajuće opreme, razinu ulja i dr. Pravovremeno se informirajte o stanju na cestama (mogućnost kolone vozila i privremene regulacije prometa) i predstojećim vremenskim prilikama. U vozilu pravilno rasporedite prtljagu, a ukoliko vozilom prevozite i bicikle, smjestite ih na za to predviđene nosače.

Tijekom putovanja, ukoliko osjetite umor ili bolove u vratu, rukama ili ramenima zbog dugotrajnog sjedenja u vozilu ili upravljanja vozilom, zaustavite vozilo na pogodnom mjestu odnosno odmorištu ili parkirališnom prostoru, te kratko prošećite i okrijepite se. Ukoliko se osjećate pospano, zamijenite se s drugim suputnikom ili se zaustavite kako biste odspavali. Ističemo da su svi putnici u vozilu, kao i vozač, u obvezi koristiti sigurnosni pojas. Ukoliko putujete s malom djecom, iste pravilno smjestite u autosjedalice. Veća djeca obavezno moraju koristiti sigurnosni pojas. Dodatno im osigurajte zaštitu od sunca i vrućine stavljanjem sjenila na prozore, te ih tijekom odmora nikako ne ostavljajte same u vozilima.  Tijekom vožnje, djeca postanu nemirna, te postoji mogućnost da otkopčaju sigurnosni pojas ili pojas autosjedalice, čime mogu odvratiti pažnju vozača od prometne situacije. U tom slučaju zaustavite vozilo, te nakon odmora nastavite putovanje. Klimatizacijski uređaj održat će ugodnu temperaturu u vozilu, te je isti potrebno pravilno koristiti. Ukoliko su vanjske temperature vrlo visoke, u vozilu je preporučena temperatura oko 25 °C. Isti je potrebno isključiti prije završetka putovanja, odnosno svaki put kad izlazite iz vozila, kako biste se postepeno priviknuli na vanjsku temperaturu. Prevelika razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi vozila, za posljedicu može imati šok i zastoj srca. Na vidljivom i lako dostupnom mjestu držite trokut, reflektirajući prsluk i pribor za prvu pomoć, koji će vam dobro doći u slučaju nenadanog kvara ili prometne nesreće. Na odmor uvijek krećite odmorni, ne konzumirajte alkoholna pića i lijekove koji utječu na vaše vozačke sposobnosti. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, te poštujte ograničenja brzine kretanja vozila na pojedinim cestama izražene prometnim znakovima ili pravilima.Prilikom vožnje držite dovoljan razmak između svojeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas, dok prilikom pretjecanja držite dovoljan razmak od vozila kojeg pretječete, te ne ulazite u rizične situacije. Ukoliko se tijekom vožnje morate javiti na mobitel, koristite tzv. „hands free“ uređaj. Za vrijeme kada upravljate vozilom ne pišite SMS poruke i nemojte snimati „selfije“.

Uvijek se pridržavajte prometnih znakova i pravila kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, a na brzim cestama i autocestama vodite računa da vozilom ne uđete u zabranjeni/suprotni prometni trak. Prilikom skretanja vodite računa da propustite sva vozila koja vam dolaze u susret.

Tijekom putovanja, pozornost je potrebno posvetiti vozačima bicikala, pješacima, te vozačima mopeda i motocikala. Apeliramo na putnike da ne ometaju vozača u vožnji. Vozače mopeda i motocikala molimo da obavezno koriste zaštitne kacige, te zaštitna motoristička odjela koja pružaju dodatnu zaštitnu. Isto savjetujemo i putnicima na mopedima i motociklima. Vozačima motocikala ne savjetujemo pretjecanje kolone vozila, pretjecanje vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, mostovi i slično) niti pretjecanje odnosno obilaženje vozila s desne strane. Za povećan oprez tijekom sudjelovanja u prometu ljeti molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi.Vijesti za aktualni mjesec:


21.9.2018.Prometna edukacija u dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici
21.9.2018.Koprivnica: Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
21.9.2018.Križevci: Najava preventivno - represivne akcije u prometu
20.9.2018.Najava preventivno - represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i nadzora mladih vozača
20.9.2018.Rezultati Europskog dana bez poginulih u prometu
20.9.2018."Poštujte naše znakove": Predavanja u OŠ Kloštar Podravski i područnim školama
20.9.2018.Info - točka u Legradu
20.9.2018.Info - točka u Gornjoj Rijeci
19.9.2018.U Koprivnici provedena preventivna akcija "Zajedno za manje poginulih u prometu"
19.9.2018.Akcija "Poštujte naše znakove" - edukacija učenika
19.9.2018.U prometnim nesrećama vozači upravljali pod utjecajem alkohola
18.9.2018.Edukacija učenika u područnim školama
18.9.2018.Podrška humanitarnoj akciji „Veliko srce za veliki osmijeh“
18.9.2018.Edukacija djece u Molvama
18.9.2018.Predali bombe i streljivo i izbjegli sankcije
17.9.2018.Rezultati nadzora prometa vikendom: Sankcionirano 29 alkoholiziranih vozača
17.9.2018.Tjedna informacija za 10. do 16. rujna 2018.g.
17.9.2018.Koprivnica: Omogućavanje trošenja droga
15.9.2018.Prometna nesreća s poginulom osobom
14.9.2018.Najava pojačanog nadzora korištenja mobitela i sigurnosnog pojasa


str.: 1 od 3. Ukupno: 53 zapisa.