POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci
10. srpanj 2018. -

Foto: Ilustracija 

Dolaskom ljetnih mjeseci, povećava se broj vozila na našim prometnicima, posebice radi dolaska stranih turista i odlaska građana na godišnje odmore, pa se samim time povećava i opasnost događanja prometnih nesreća.

Ljetne vrućine i sparine, dodatno doprinose nepovoljnom stanju jer vozači i sudionici u prometu postaju opušteniji, ponekad nervozniji i ne mogu se dovoljno koncentrirati na prometnu situaciju. Visoke temperature u kombinaciji s većom gustoćom prometa kod vozača mogu prouzročiti nervozu i navesti vozače da poduzimaju riskantne poteze kao što su upravljanje vozilom brzinom dvostruko većom od dopuštene, pretjecanje kolone vozila, obilaženje vozila zaustavljenog radi propuštanja pješaka, ulijetanje u „škare“, iznenadno kočenje i dr., a čime, osim sebe i osoba u svom vozilu, ugrožavaju i sve ostale sudionike u prometu.

Prije odlaska na godišnji odmor, savjetujemo da, provjerite ispravnost svojeg vozila, a posebice stanje kočionog sustava, signalizaciju, stanje guma i tlak u istima, posjedovanje odgovarajuće opreme, razinu ulja i dr. Pravovremeno se informirajte o stanju na cestama (mogućnost kolone vozila i privremene regulacije prometa) i predstojećim vremenskim prilikama. U vozilu pravilno rasporedite prtljagu, a ukoliko vozilom prevozite i bicikle, smjestite ih na za to predviđene nosače.

Tijekom putovanja, ukoliko osjetite umor ili bolove u vratu, rukama ili ramenima zbog dugotrajnog sjedenja u vozilu ili upravljanja vozilom, zaustavite vozilo na pogodnom mjestu odnosno odmorištu ili parkirališnom prostoru, te kratko prošećite i okrijepite se. Ukoliko se osjećate pospano, zamijenite se s drugim suputnikom ili se zaustavite kako biste odspavali. Ističemo da su svi putnici u vozilu, kao i vozač, u obvezi koristiti sigurnosni pojas. Ukoliko putujete s malom djecom, iste pravilno smjestite u autosjedalice. Veća djeca obavezno moraju koristiti sigurnosni pojas. Dodatno im osigurajte zaštitu od sunca i vrućine stavljanjem sjenila na prozore, te ih tijekom odmora nikako ne ostavljajte same u vozilima.  Tijekom vožnje, djeca postanu nemirna, te postoji mogućnost da otkopčaju sigurnosni pojas ili pojas autosjedalice, čime mogu odvratiti pažnju vozača od prometne situacije. U tom slučaju zaustavite vozilo, te nakon odmora nastavite putovanje. Klimatizacijski uređaj održat će ugodnu temperaturu u vozilu, te je isti potrebno pravilno koristiti. Ukoliko su vanjske temperature vrlo visoke, u vozilu je preporučena temperatura oko 25 °C. Isti je potrebno isključiti prije završetka putovanja, odnosno svaki put kad izlazite iz vozila, kako biste se postepeno priviknuli na vanjsku temperaturu. Prevelika razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi vozila, za posljedicu može imati šok i zastoj srca. Na vidljivom i lako dostupnom mjestu držite trokut, reflektirajući prsluk i pribor za prvu pomoć, koji će vam dobro doći u slučaju nenadanog kvara ili prometne nesreće. Na odmor uvijek krećite odmorni, ne konzumirajte alkoholna pića i lijekove koji utječu na vaše vozačke sposobnosti. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, te poštujte ograničenja brzine kretanja vozila na pojedinim cestama izražene prometnim znakovima ili pravilima.Prilikom vožnje držite dovoljan razmak između svojeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas, dok prilikom pretjecanja držite dovoljan razmak od vozila kojeg pretječete, te ne ulazite u rizične situacije. Ukoliko se tijekom vožnje morate javiti na mobitel, koristite tzv. „hands free“ uređaj. Za vrijeme kada upravljate vozilom ne pišite SMS poruke i nemojte snimati „selfije“.

Uvijek se pridržavajte prometnih znakova i pravila kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, a na brzim cestama i autocestama vodite računa da vozilom ne uđete u zabranjeni/suprotni prometni trak. Prilikom skretanja vodite računa da propustite sva vozila koja vam dolaze u susret.

Tijekom putovanja, pozornost je potrebno posvetiti vozačima bicikala, pješacima, te vozačima mopeda i motocikala. Apeliramo na putnike da ne ometaju vozača u vožnji. Vozače mopeda i motocikala molimo da obavezno koriste zaštitne kacige, te zaštitna motoristička odjela koja pružaju dodatnu zaštitnu. Isto savjetujemo i putnicima na mopedima i motociklima. Vozačima motocikala ne savjetujemo pretjecanje kolone vozila, pretjecanje vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, mostovi i slično) niti pretjecanje odnosno obilaženje vozila s desne strane. Za povećan oprez tijekom sudjelovanja u prometu ljeti molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi.Vijesti za aktualni mjesec:


19.10.2018.Najava preventivno-represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
19.10.2018.Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda
19.10.2018.Križevci: Od osumnjičenika oduzeto 62,5 grama marihuane
19.10.2018.Koprivnica: Neovlaštena uporaba osobnog automobila
17.10.2018.Edukacija sudionika u prometu
17.10.2018.Prometno predavanje u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti
17.10.2018. „Poštujte naše znakove“: Predavanja u Koprivničkom Ivancu i Kunovcu
17.10.2018.Osumnjičen za provalu u automobil
16.10.2018.Održana info točka u Koprivnici
16.10.2018.Provaljeno u kuću i automobil
15.10.2018.Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda: Sankcionirana 34 alkoholizirana vozača
15.10.2018.Tjedna informacija za 8. do 14. listopada 2018.g.
15.10.2018.Koprivnica: Dovršeno kriminalističko istraživanje teških krađa i krađe
12.10.2018.Pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa
12.10.2018.Edukacija djece u OŠ Koprivnički Bregi i PŠ Glogovac
12.10.2018.Križevci: Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga, te mladih vozača
12.10.2018.Predao cijev puške i streljivo i izbjegao sankcije
11.10.2018.Zajednička vježba PU koprivničko - križevačke i mađarske policije
11.10.2018.Sigurnost cestovnog prometa u devet mjeseci - 4 ubojice u prometu
11.10.2018.Održana redovna konferencija za novinare


str.: 1 od 3. Ukupno: 44 zapisa.