POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom ljetnih mjeseci
10. srpanj 2018. -

Foto: Ilustracija 

Dolaskom ljetnih mjeseci, povećava se broj vozila na našim prometnicima, posebice radi dolaska stranih turista i odlaska građana na godišnje odmore, pa se samim time povećava i opasnost događanja prometnih nesreća.

Ljetne vrućine i sparine, dodatno doprinose nepovoljnom stanju jer vozači i sudionici u prometu postaju opušteniji, ponekad nervozniji i ne mogu se dovoljno koncentrirati na prometnu situaciju. Visoke temperature u kombinaciji s većom gustoćom prometa kod vozača mogu prouzročiti nervozu i navesti vozače da poduzimaju riskantne poteze kao što su upravljanje vozilom brzinom dvostruko većom od dopuštene, pretjecanje kolone vozila, obilaženje vozila zaustavljenog radi propuštanja pješaka, ulijetanje u „škare“, iznenadno kočenje i dr., a čime, osim sebe i osoba u svom vozilu, ugrožavaju i sve ostale sudionike u prometu.

Prije odlaska na godišnji odmor, savjetujemo da, provjerite ispravnost svojeg vozila, a posebice stanje kočionog sustava, signalizaciju, stanje guma i tlak u istima, posjedovanje odgovarajuće opreme, razinu ulja i dr. Pravovremeno se informirajte o stanju na cestama (mogućnost kolone vozila i privremene regulacije prometa) i predstojećim vremenskim prilikama. U vozilu pravilno rasporedite prtljagu, a ukoliko vozilom prevozite i bicikle, smjestite ih na za to predviđene nosače.

Tijekom putovanja, ukoliko osjetite umor ili bolove u vratu, rukama ili ramenima zbog dugotrajnog sjedenja u vozilu ili upravljanja vozilom, zaustavite vozilo na pogodnom mjestu odnosno odmorištu ili parkirališnom prostoru, te kratko prošećite i okrijepite se. Ukoliko se osjećate pospano, zamijenite se s drugim suputnikom ili se zaustavite kako biste odspavali. Ističemo da su svi putnici u vozilu, kao i vozač, u obvezi koristiti sigurnosni pojas. Ukoliko putujete s malom djecom, iste pravilno smjestite u autosjedalice. Veća djeca obavezno moraju koristiti sigurnosni pojas. Dodatno im osigurajte zaštitu od sunca i vrućine stavljanjem sjenila na prozore, te ih tijekom odmora nikako ne ostavljajte same u vozilima.  Tijekom vožnje, djeca postanu nemirna, te postoji mogućnost da otkopčaju sigurnosni pojas ili pojas autosjedalice, čime mogu odvratiti pažnju vozača od prometne situacije. U tom slučaju zaustavite vozilo, te nakon odmora nastavite putovanje. Klimatizacijski uređaj održat će ugodnu temperaturu u vozilu, te je isti potrebno pravilno koristiti. Ukoliko su vanjske temperature vrlo visoke, u vozilu je preporučena temperatura oko 25 °C. Isti je potrebno isključiti prije završetka putovanja, odnosno svaki put kad izlazite iz vozila, kako biste se postepeno priviknuli na vanjsku temperaturu. Prevelika razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi vozila, za posljedicu može imati šok i zastoj srca. Na vidljivom i lako dostupnom mjestu držite trokut, reflektirajući prsluk i pribor za prvu pomoć, koji će vam dobro doći u slučaju nenadanog kvara ili prometne nesreće. Na odmor uvijek krećite odmorni, ne konzumirajte alkoholna pića i lijekove koji utječu na vaše vozačke sposobnosti. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, te poštujte ograničenja brzine kretanja vozila na pojedinim cestama izražene prometnim znakovima ili pravilima.Prilikom vožnje držite dovoljan razmak između svojeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas, dok prilikom pretjecanja držite dovoljan razmak od vozila kojeg pretječete, te ne ulazite u rizične situacije. Ukoliko se tijekom vožnje morate javiti na mobitel, koristite tzv. „hands free“ uređaj. Za vrijeme kada upravljate vozilom ne pišite SMS poruke i nemojte snimati „selfije“.

Uvijek se pridržavajte prometnih znakova i pravila kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, a na brzim cestama i autocestama vodite računa da vozilom ne uđete u zabranjeni/suprotni prometni trak. Prilikom skretanja vodite računa da propustite sva vozila koja vam dolaze u susret.

Tijekom putovanja, pozornost je potrebno posvetiti vozačima bicikala, pješacima, te vozačima mopeda i motocikala. Apeliramo na putnike da ne ometaju vozača u vožnji. Vozače mopeda i motocikala molimo da obavezno koriste zaštitne kacige, te zaštitna motoristička odjela koja pružaju dodatnu zaštitnu. Isto savjetujemo i putnicima na mopedima i motociklima. Vozačima motocikala ne savjetujemo pretjecanje kolone vozila, pretjecanje vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, mostovi i slično) niti pretjecanje odnosno obilaženje vozila s desne strane. Za povećan oprez tijekom sudjelovanja u prometu ljeti molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi.Vijesti za aktualni mjesec:


20.7.2018.Oprezno u prometu tijekom vikenda
20.7.2018.Prekršaj u cestovnom prometu
19.7.2018.Akcija "Manje oružja, manje tragedija" - dragovoljna predaja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava
19.7.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje - Neovlaštena proizvodnja i promet drogama
19.7.2018.Koprivnica: Omogućavanje trošenja droge
18.7.2018.Održane info točke o sigurnom sudjelovanju pješaka i biciklista u prometu
18.7.2018.U dvije prometne nesreće tri osobe ozlijeđene
18.7.2018.Pronađena ručna bomba
18.7.2018.Nedozvoljena trgovina
18.7.2018.Koprivnica: Oštećenja tuđe stvari
17.7.2018.Provedeno kriminalističko istraživanje oštećenja tuđe stvari
16.7.2018.Jedan vozač kretao se brzinom od 177 kilometara na sat, drugi upravljao pod utjecajem alkohola od 3,12 promila
16.7.2018.Rezultati akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
16.7.2018.Tjedna informacija za 9. do 15. srpnja 2018.g.
16.7.2018.U protekla 24 sata zabilježeno šest prometnih nesreća
16.7.2018.Održana info točka na temu četiri ubojice u prometu
13.7.2018.Najava preventivno-represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
13.7.2018.Razbojništvo
13.7.2018.Edukacija najugroženijih sudionika u prometu
13.7.2018.Održane info točke u Torčecu i Peterancu


str.: 1 od 3. Ukupno: 49 zapisa.