POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - upravljao pod utjecajem ...

Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - upravljao pod utjecajem alkohola od 2,55 promila

Rezultati nadzora prometa tijekom  vikenda - upravljao pod utjecajem alkohola od 2,55 promila
11. lipanj 2018. -

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 8. do 10. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i prometna nesreća s materijalnom štetom. Jedna osoba je lakše ozlijeđena. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno kretanje kolnikom. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom. 

Sankcionirana su 94 prometna prekršaja, od čega 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 23 prekršaj upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, pet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepropisnog korištenja mobitela.           

U posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozača, dok su dva vozača uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka, te je jedan vozač predan na izdržavanje izrečene kazne u zatvor u Bjelovaru. 

Tijekom vikenda radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva  mlada vozača (od 50 do 1,00 g/kg – 1, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1, odbijanje - 1).  U subotu, 9. lipnja, u 5.45 sati u Ulici Ivana Đuriševića u Đurđevcu zatečen je 19 -godišnji vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,41 promila. Ističemo i da su tri mlada vozača zatečena u prekoračenju dopuštene brzine kretanja. Naime, u subotu, 9. lipnja, u 20.28 sati u Ulici kralja Tomislava u Križevcima zatečen je 20 - godišnji vozač kako upravlja osobnim automobilom krećući se brzinom od 97 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina ograničena na 50 kilometara na sat. 

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 8. lipnja,  u 8.05 sati na državnoj cesti broj 41 između Botova i Gotalova, kada je 49 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,55 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak. Kažnjen je novčanom kaznom od 6300 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci. 

Najveće prekoračenje brzine kretanja utvrđeno je u nedjelja, 10. lipnja, u 1.19 sati na državnoj cesti broj 28 u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabno, kada je 31 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 100 kilometara na sat (90 kilometara na sat umanjena brzina) iako je na rečenoj cesti brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 50 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez, te poštivanje prometnih pravila i znakova. Apeliramo na sve vozače da ne konzumiraju alkoholna pića, odnosno da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo korištenje usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Kako nas prema vremenskim prognozama, tijekom tjedna očekuju povremene kišni pljuskovi uslijed kojih se na kolnicima očekuje veća količina vode, molimo sve vozače da za vrijeme kišnih oborina smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“,  te da prilikom skretanja na ravnom dijelu prometnica propuste vozače koji im dolaze u susret. Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag, skretanje i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale sudionike u prometu odnosno na siguran način.

Podsjećamo da se vozači osobnih i teretnih automobila, traktora i autobusa trebaju kretati sredinom desne prometne trake, dok se vozači mopeda i motocikala trebaju kretati što bliže desnom rubu kolnika vodeći računa da ne zahvate desnu bankinu kako ne bi sletjeli sa ceste. Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti, pješaci trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom kako bi bili što vidljiviji. 

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama te da se prije prelaska kolnika na obilježenom prijelazu biciklističke staze preko ceste trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te moraju imati upaljena svjetla na vozilu. Podsjećamo vozače bicikala da nogostupi i obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni za vožnju biciklista već kretanje pješaka, te da su dužni sići s bicikala i kretati se pješice.  

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost.Vijesti za aktualni mjesec:


23.6.2018.Križevci: Prometna nesreća s poginulom osobom
21.6.2018.Oprezno u prometu tijekom produženog vikenda
21.6.2018.Oprezno u prometu tijekom održavanja moto skupa - akcija nadzora alkoholiziranosti vozača
21.6.2018.Koprivnica: Prouzročio prometnu nesreću i napustio mjesto događaja
20.6.2018.Križevci: Dovršeno kriminalističko istraživanje teške krađe
19.6.2018.Provedeno kriminalističko istraživanje kodnog naziva "NICOTIANA 2"
18.6.2018.Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda
18.6.2018.Križevci: Edukacija u sklopu natjecanja "Sigurno i vješto u prometu"
18.6.2018.Vozač bicikla teško ozlijeđen
18.6.2018.Tjedna informacija za 11. do 17. lipnja 2018.g.
18.6.2018.Dragovoljna predaja ručnih bombi i streljiva
15.6.2018.Edukacija traktorista u Sigecu i Goli
15.6.2018.Dragovoljno predao streljivo i izbjegao sankcije
14.6.2018.Koprivnica: Teška tjelesna ozljeda
13.6.2018.Produžen rok za prijavu za zanimanje policajac do 31. srpnja
13.6.2018.Održana info točka u Kloštru Podravskom
13.6.2018.Polaganje ispita za vozače bicikala
12.6.2018.Djeca posjetila policijsku upravu
12.6.2018.Ukraden novčanik iz kombi vozila
12.6.2018.Predao pištolj, zračnu pušku i streljivo - izbjegao sankcije


str.: 1 od 3. Ukupno: 49 zapisa.