POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Rezultati nadzora prometa tijekom  vikenda
9. listopad 2017. -

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 6. do 9. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je šest osoba. U nesrećama su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a četiri osobe su lakše ozlijeđene. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometne nesreće bile su, oduzimanje prednosti prolaska (2), neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno skretanje. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće. Mladi vozači su izazvali dvije prometne nesreće, od toga jednu prometnu nesreću, u kojoj je vozač lakše ozlijeđen, izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola. 

Sankcionirano je 130 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 44 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.          

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač, dok su tri vozača uhićena. Protiv dva vozača su provedeni žurni prekršajni postupci. Jedan vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača (od 0,51 do 1,00 g/kg - 1, preko 1,50 g/kg – 1).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u petak, 6. listopada, u 19.25 sati u Legradu, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,77 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću. 

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 6. listopada, u 22.20 sati na otvorenom dijelu ceste Sveta Helena - Žibrinovec, kada je 39 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,75 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom, te u subotu, 7. listopada, u 16.05 sati, u Istarskoj ulici u Križevcima, kada je 49 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,75 promila. Oba vozača su isključena iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 7. listopada, u 15.51 sati u Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 99 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat. 

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Sve sudionike u prometu, a posebice mlade vozače motornih vozila, molimo da poštuju značenja prometnih znakova kojima se regulira prednost prolaska kroz raskrižja. Vozači su dužni zaustaviti se sukladno značenju prometnog znaka „STOP“ u svako doba dana na svim raskrižjima u naseljima i van naselja. Na vozače apeliramo da se prije nego što započnu skretati, pretjecati, obilaziti, uključivati se u prometu ili vršiti drugu radnju vozilom, uvjere da radnju mogu sigurno izvesti.

Vozače bicikala podsjećamo da    su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Noću i u vrijeme smanjene vidljivosti dužni su koristiti biciklističke prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Vozač i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve, a djecu treba prevoziti u adekvatnim dječjim autosjedalicama. Za vrijeme sudjelovanja u prometu, bilo u svojstvu vozača motornih vozila, vozača bicikala ili pješaka, ne savjetujemo korištenje mobitela ili sličnih uređaja.Vijesti za aktualni mjesec:


18.12.2017.Rezultati pojačanog nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga
18.12.2017.U policijskoj upravi održana akcija prikupljanja humanitarne pomoći
18.12.2017.Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda
18.12.2017.Križevci: Održana info točka o sugurnom sudjelovanju pješaka i biciklista u prometu
18.12.2017.Koprivnica: Održana info točka o sigurnom sudjelovanju u prometu
18.12.2017.Tjedna informacija za 11. do 17. prosinca 2017.g.
18.12.2017.Zaštitite se od provala i krađa – poduzmite mjere koje će odvratiti počinitelja ili mu otežati cilj
15.12.2017.Oprezno u prometu!
15.12.2017.Đurđevac: Najava preventivno - represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
15.12.2017.Edukacija o pravilnom korištenju autosjedalica
15.12.2017.Prometna edukacija učenika
15.12.2017.Godišnji radni sastanak Lokalno mješovite komisije za drugi granični sektor
14.12.2017.Križevci: Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila
13.12.2017.Rezultati akcije nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga
13.12.2017.Edukacija i radionica učenika
12.12.2017.Edukacija učenika u Područnoj školi Veliki Poganac
12.12.2017.Osumnjičeni za provalu
11.12.2017.Rezultati akcije nadzora brzine kretanja vozila
11.12.2017.Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda
11.12.2017.Tjedna informacija za 4. do 10. prosinca 2017.g.


str.: 1 od 3. Ukupno: 41 zapisa.