POLICIJSKA UPRAVA KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA
Trg Eugena Kumičića 18, 48 000 Koprivnica, tel.: +385 48 656 411
koprivničko-križevačka uprava > Vijesti > Akcija "Poštujte naše znakove"

Akcija "Poštujte naše znakove"

Akcija "Poštujte naše znakove"
10. kolovoz 2017. -

Foto: Ilustracija 

U ponedjeljak, 4. rujna, započeti će nova školska godina. U školu će krenuti velik broj djece, koja će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu na cestama.

Kako bi se djeci - učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, Policijska uprava koprivničko-križevačka, i ove godine, provodi akciju „Poštujte naše znakove“.

Tijekom provedbe akcije „Poštujte naše znakove“, policijski službenici će u zonama škola vršiti pojačani nadzor prometa, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila, poštivanju značenja svjetla semafora, te zaustavljanju i parkiranju vozila. U sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola.

Tijekom akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području Policijske uprave, ali i edukativna predavanja roditeljima učenika prvih razreda putem roditeljskih sastanaka.

Roditelje, a kasnije i nastavnike kao pomoć prilikom obrade nastavnog gradiva, upućujemo da za edukaciju djece o pravilnom sudjelovanju u prometu koriste web-aplikaciju „Prometna učilica“. 

Prometna učilica dostupna je putem Interneta na adresi http://ucilica.skole.hr, a ista sadrži niz edukativnih multimedijskih sadržaja prilagođenih djeci.

Tijekom akcije „Poštujte naše znakove“ u suradnji s autoklubovima, na glavnim gradskim trgovima, provesti će se aktivnosti „Sigurno u školu“, a koje aktivnosti će biti najavljene zasebno.

Kako bi djeca u prometu bila što sigurnija, roditeljima savjetujemo slijedeće:

-   prije početka školske godine, u razgovoru djetetu objasnite što je to promet i poučite ga osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu,  

-   prije početka školske godine, do kraja kolovoza, odaberitenajsigurniji put kojim će vaše dijete pješice ići u školu. Put od kuće do škole treba obuhvaćati što manje opasnosti za djecu odnosno djeci treba pružati što veću sigurnost  - put neka obavezno obuhvaća izgrađene nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, 

-    prije početka školske godine, zajedno s djetetom više puta prošećite putem koji smatrate najsigurnijim, te tom prilikom djetetu objasnite kuda se kretati, kako sigurno prijeći cestu, što znače prometni znaci na koje nailazi, te što znače svjetla semafora ukoliko se na putu i oni nalaze, 

-   važno je da djetetu objasnite da policijski službenici, ali i pripadnici jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica, koji u blizini škole reguliraju promet početkom, te tijekom, školske godine tu kako bi ga zaštitili i da ih uvijek može zamoliti za pomoć. Pritom mu objasnite i osnovne znakove kojima policijski službenici reguliraju promet, 

-   ukoliko ćete dijete voziti automobilom u školu, a kod škole postoji parkiralište na koje imate pristup, uvijek na njemu pakirajte vozilo prije nego što dozvolite djetetu da izađe odnosno uđe u vozilo. Ukoliko parkirališta nema te se morate zaustaviti na kolniku, a zaustavljanje vozila je dozvoljeno, uvijek zaustavite vozilo na propisan način uz rub ceste koji je bliži školi kako dijete ne bi moralo pretrčavati cestu, 

-    vodite računa da dijete koje je niže od 150 cm mora biti smješteno u dječjoj sjedalici ili postolju, te da mora biti vezano sigurnosnim pojasom, 

-    vodite računa da djeca tijekom sumraka i noćnih sati, kao i tijekom razdoblja smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla) budu dodatno označena izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

-   svakodnevno svojim pravilnim i sigurnim sudjelovanjem u prometu budite pozitivan uzor svom djetetu. 

Kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu vozačima savjetujemo slijedeće: 

-   poštujte ograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola. Na prometnicama u zonama škola brzina kretanja vozila, obično, je ograničena na 40 km/h, 

-    pri nailasku na obilježene pješačke prijelaze u zonama škola usporite kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. 

Preporuča se vozačima da, prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu,   

-  nemojte pretjecati vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza poradi propuštanja pješaka, 

-   prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila, vodite računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. 

 - nemojte vozila zaustavljati ili parkirati na nogostupima, pješačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama, te u neposrednoj blizini raskrižja jer na taj način djeci onemogućavate korištenje nogostupa ili im zaklanjate vidik pa nemaju dobru preglednost raskrižja, te da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama u zonama škola. 

Stanje sigurnosti tijekom školske godine 2016/2017.

Tijekom vremenskog razdoblja od5. rujna 2016. g. do 16. lipnja 2017. godine, za trajanja školske 2016/2017. godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 458  prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 49 djece. Djeca su sudjelovala u 35 prometnih nesreća, od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom, 17 nesreća s ozlijeđenim osobama i 17 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ozlijeđeno je devetoro djece od čega su dva djeteta teže ozlijeđena, dok je šestero djece lakše ozlijeđeno.

Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (35), vozači bicikala (5) i pješaci (6).

Vrste prometnih nesreća u kojima su najčešće sudjelovala djeca bile su bočni sudar (13) i nalet na pješaka (6).

Okolnosti koje su najčešće dovele do ovih prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (8), neprilagođena brzina (6) i nepropisnog uključivanja u promet (5). Vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola izazvali su 5 nesreća (2016. – 13).

Djeca su prouzročila tri prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom, u kojoj je jedno dijete lakše ozlijeđeno. Ove nesreće prouzročila su tri vozača bicikala. Vrste prometnih nesreća koje su prouzročila djeca bile su bočni sudar (2) i nalet na biciklistu, a do nesreća je došlo zbog nepropisnog uključivanja u promet, nepropisnog obilaženja i ostale greške vozača bicikla.Vijesti za aktualni mjesec:


20.7.2018.Oprezno u prometu tijekom vikenda
20.7.2018.Prekršaj u cestovnom prometu
19.7.2018.Akcija "Manje oružja, manje tragedija" - dragovoljna predaja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava
19.7.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje - Neovlaštena proizvodnja i promet drogama
19.7.2018.Koprivnica: Omogućavanje trošenja droge
18.7.2018.Održane info točke o sigurnom sudjelovanju pješaka i biciklista u prometu
18.7.2018.U dvije prometne nesreće tri osobe ozlijeđene
18.7.2018.Pronađena ručna bomba
18.7.2018.Nedozvoljena trgovina
18.7.2018.Koprivnica: Oštećenja tuđe stvari
17.7.2018.Provedeno kriminalističko istraživanje oštećenja tuđe stvari
16.7.2018.Jedan vozač kretao se brzinom od 177 kilometara na sat, drugi upravljao pod utjecajem alkohola od 3,12 promila
16.7.2018.Rezultati akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
16.7.2018.Tjedna informacija za 9. do 15. srpnja 2018.g.
16.7.2018.U protekla 24 sata zabilježeno šest prometnih nesreća
16.7.2018.Održana info točka na temu četiri ubojice u prometu
13.7.2018.Najava preventivno-represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača
13.7.2018.Razbojništvo
13.7.2018.Edukacija najugroženijih sudionika u prometu
13.7.2018.Održane info točke u Torčecu i Peterancu


str.: 1 od 3. Ukupno: 49 zapisa.